Μια απο τις μεγαλύτερες καινοτομίες του 21ου αιώνα είναι η έκρηξη και η ταχύτατη διάδοση του διαδικτύου. Όπως κάθετι καινούριο έτσι και αυτή η νέα δυνατότητα είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Αν ωστόσο λάβουμε υπόψην μας την πληθώρα των θετικών δυνατοτήτων, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως αποτελεί ένα εργαλείο φτιαγμένο απο τον ίδιο τον άνθρωπο αποκλειστικά και μόνο για να τον υπηρετεί και να τον διευκολύνει στο μέτρο του δυνατού. Το διαδίκτυο σήμερα έιναι παρόν σε κάθε σπίτι, σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε κέντρα εστίασης για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απορία και ταυτόχρονα απαίτηση με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου.
Ωστόσο η βασικότερη επανάσταση που συνοδεύει η χρήση του έγκειται στο πεδίο της γνώσης, καθώς μέσω των διαύλων του συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της και συνάμα στην ισονομία μεταξύ των υποστηρικτών της. Οι αποστάσεις καταρρέουν ενώ πλέον η οικονομική κατάσταση, η προέλευση και η πολιτιστική ανισσότητα παίζουν μηδαμινό πόλο, αφού πληροφορίες που άλλοτε απαιτούσαν γεφύρωση εδαφικών αποστάσεων και τεράστια οικονομικά έσοδα είναι προσβάσιμες στον καθένα, όπου και αν βρίσκεται.
Η κατανόηση λοιπόν της λειτουργίας του διαδικτύου απαιτεί μια ουσιαστική διερεύνηση των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει στη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου. Αρχικά, πρόκειται για ένα μηχανισμό που λειτουργεί είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο σε αντίθεση με τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες. Επιπλέον οι διαδικτυακές πληροφορίες ανανεώνεται διαρκώς συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις και τις προτεραιότητες του σήμερα, γεγονός που απαλλάσει τους χρήστες απο το κενό που ενδεχομένως παραλείπουν τα γραπτά.Ακόμα το εύρος της καταγεγραμένης πληροφορίας στον ηλεκτρονικό ιστό ξεπερνά τις δυνατότητες των συμβατικών πηγών, προσφέροντας δυνατότητα διασταύρωσης πληροφοριών, σε ελάχιστον χρόνο, χωρίς να απαιτεί σημαντικές δαπάνες, οπως συνήθως συμβαίνει με την γραπτή ύλη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το διαδίκτυο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, επομένως οι ηχανισμοί ελέγχου και οργάνωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί στο έπακρο. Πρόκειται δηλαδή για ένα πεδίο , όπου πομπός και δέκτης μπορούν να αντιστρέψουν τον ρόλο τους, δίνοντας αφενός δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, χωρίς ομως εξακριβωμένη ταυτότητα αφετέρου. Γι' αυτόν τον λόγο αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ενσωμάτωση του διαδικτύου στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε οι νέοι να είναι προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι διαδικτυακές εξορμήσεις τους.
Αν εντούτοις ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα σε μια εποχή σαν τη δική μας που χαρακτηρίζεται απο οικονομική δυσλειτουργία και αστάθεια, το διαδίκτυο μπορεί να μετουσιωθεί σε πολύτιμο αρωγό της όλης προσπάθειας.